Táborozási tanácsok


A jó nyári tábor kiválasztása nagy körültekintést igényel, mert gyerekenként, táboronként, programonként változik, hogy melyik gyereket hova lehet küldeni. Van azonban néhány általános szabály, amit érdemes figyelembe venni:

A kicsik, vagyis a 6-8 évesek közül még sokan ódzkodnak az egyedüli táborozástól, õk még igénylik a szülõkkel való minden napos kapcsolatot. Esetükben jobb, ha napközis jellegű tábort választanak a szülõk, vagy olyan tábort ahová elkisérhetik csemetéiket.

A táboroknál fontos megnézni, hogy mit, milyen színvonalon kínálnak a gyereknek.

A szülõknek mérlegelniük kell, hogy mi érdekli a gyereket, hova menne szívesen. Népszerűek a sporttáborok, ahol a különféle sportágak alapjaira tanítják meg a kicsiket. A másik tábortípus a kézművestábor, ahol sokféle anyaggal, technikával ismerkednek meg a gyerekek, megtanulhatják a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyertyaöntés, a szövés alapjait. Sok érdeklődési körnek megfelelő tábor szerveződik, és bármelyiket is választják a szülõk, érdemes részletesen tájékozódni a tábor programjáról, és lehetõség szerint meg kell ismerkedni a táborvezetõkkel is, akik majd felügyelnek a gyerekre és gondoskodnak a programokról. Természetesen fõ szempont, hogy a gyereket érdekelje a tábor, legyen kedve részt venni a programokban. Nagyon jó, ha a táborvezetõt már ismerik a gyerekek. Jó az is, ha nem egyedül mennek a táborba, hanem a barátaikkal, osztálytársaikkal. Általában az év közben mûködõ szakkörök, sportkörök szerveznek nyári táborokat is, megkönnyítve a választást.
Ha a gyerek nem járt külön foglalkozásra, a szülõ gyûjtse össze a lehetõségeket, kérdezze meg a barátokat, és- egy elõzetes válogatás után- a gyerekkel együtt válasszanak az ajánlatokból, vagy a gyerekek válasszák ki hová is mennének szívesen együtt táborozni.

Sajnos a gyermek érdeklõdése mellett a szülõi pénztárca is korlátokat szab, ezért az ajánlatok összegyûjtése elõtt jó mérlegelni, hogy mennyit tudnak a gyerek/ek táborozására szánni.
Érdemes az iskolákban is érdeklõdni, mert sok helyen az iskola is szervez nyári táborokat, ahol fõ program a játék, kirándulás, úszás ráadásul a gyerek ismerõsökkel van körülvéve.

A 9-12 évesek esetében vezetnek a sporttáborok, illetve a kialakuló szűkebb érdeklõdési területeknek megfelelõ táborok. A nagyobb gyerekek számára már nem okoz problémát a szülõktõl való egyhetes, tíznapos vagy esetleg még hosszabb elválás. Õket bátrabban lehet messzebbre is küldeni, arról azonban gondoskodni kell, hogy a szülõk mindig elérhetõk legyenek a gyerek számára.


Mit vigyenek magukkal a gyerekek:

Fontos, hogy az összecsomagolt vinnivaló a gyerek súlyához és erejéhez legyen méretezve. A tisztálkodási eszközökön kívül érdemes annyi zoknit és alsóneműt bepakolni, ahány napra elmegy a gyerek. Ugyanez a helyzet a pólókkal és a rövidnadrágokkal is. Feltétlenül legyen egy hosszúnadrág egy vastagabb pulóver, egy széldzseki és egy zárt cipõ is a csomagban. Fürdõruhából legalább kettõt pakoljanak be, jó, ha törölközõbõl is kettõ van. Gyógyszerre csak akkor van szükség, ha a gyermek rendszeresen szedi, akkor is a tábor vezetõjének adjuk át a tablettákat. Célszerű magas fényvédõfaktorú naptejjel útjára engedni a táborozót remélve, hogy a felügyelõ felnõttek figyelnek a napozás veszélyeire és bekenik a gyerekeket. Végül legyen a csomagban egy könnyű, szellõs sapka ami megóvja a gyereket a napszúrástól.
Ezek az "alapcsomag" kellékei. Természetesen ettõl lehetnek eltérések, amire a szülõknek figyelni kell.
Ha a tábor szabályzata engedi, feltétlenül látogassuk meg a gyereket.
Végül, ha a gyerek valamilyen ok miatt nem érzi jól magát (akár testileg, akár lelkileg), lehetõleg azonnal menjünk érte, mert az emlékezetes nyári élményket adó tábor keserű élmények forrása is lehet.Lájkolta már Facebook oldalunkat ?
Kiemelt ajánlatunk

Felsőtárkány Nívós elhelyezés, minőségi étkezés, kiváló létesítményi és program lehetőségek.
Szívből tudjuk ajánlani mindenkinek! - most AKCIÓSAN

tovább

Kaszó Kiváló körülményekkel és lehetőségekkel, programokkal rendelkező nyári tábor, edzőtábor és erei iskola helyszín.

tovább

Nemesnádudvar Kiváló és különleges körülményekkel és lehetőségekkel, programokkal rendelkező nyári tábor, edzőtábor és erei iskola helyszín.

tovább